Kalendarium

Sobota, 2024-05-18

Imieniny: Alicji, Edwina

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 740315
  • Do końca roku: 227 dni
  • Do wakacji: 34 dni

Kartka z kalendarza

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

             

                 

 

JADŁOSPIS OBOWIĄZUJĄCY OD 13.05.2024- 17.05.2024R

DATA

ŚNIADANIE godz.   8:30

OBIAD  godz.  12:00

PODWIECZOREK  godz.14:00

Poniedziałek

13.05.2024

* Pieczywo jasne 30g                           (gluten, jaja)

* Pieczywo ciemne wieloziarniste   30g   (gluten, jaja)                                      Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.  

* Masło wiejskie 4g                                  Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.                             (pr. pochodne mleka)

*Serkiem Almette  25g.                                          (pr. pochodne mleka)                         skład: mleko, sól, stabilizator chlorek wapnia, kultury bakterii fermentacji mlekowych.

*Dżemem truskawkowym 20g.                            

*Zupa mleczna lane kluski na mleku  150g                                    (gluten, mleko)                                      skład: mleko łącznie z laktozą  mleko spożywcze 2%, tłuszczu 150g,mąka pszenna 10g, jaja 4g, cukier 4g.                                  *Herbata z cytryną 150g.                       Skład: herbata czarna 3g , cukier 4g, cytryna 2,5g                        *Marchewka

 do chrupania 10g                   

*Jabłko  50g.

K-328 B-11,62 T-11,6 W-44,66

 

Zupa: Jarska z warzywami  250g.           (gluten, seler)                                                              Skład: ryż 20g,  marchew 35g, pietruszka korzeń 25g, seler korzeniowy 25g, porcja z kurczaka 10g, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie.

II DANIE                                                                          *Kulki  serowe z fileta zapiekane w piecu  80g.                                                                                                  (gluten, jaja)                                                            Skład:  filet z piersi kurczaka 70g, jajka całe kurze 10g, bułka tarta 10g,  ser żółty. *Surówka Colesław 80g

*Kapusta biała 60g, marchewka 10g, cebula 5g,                                                                                     * Ziemniaki gotowane z koperkiem  150g                         *Kompot gotowany z owoców mieszanych  150g.                                                                                           Skład: owoce  15g, cytryna 2,5g, cukier 4g.

 

K-498 B-27,99 T-19,76 W-57,21

*Rogalik z nadzieniem owocowym 50g                    (wypiek własny)

Skład: mąka pszenna mąka żytnia woda drożdże sól, kwas naturalny

*Herbatka owocowa  150g.                                      Skład: herbata owocowa 3g, cukier 2g.

*Banan  50g.

 

 

K-296 B-23,78 T-5,76 W-51,33

   WTOREK

14.05.2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

*Pieczywo jasne  30g                           (gluten, jaja)

*Pieczywo ciemne 30g                                             (gluten,jaja)                                                                                                                       Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.                                                          * Masło wiejskie 4g                                           ( pr. pochodne mleka)                   Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.  

*Serkiem śmietankowy mój ulubiony 25g.

(pr. pochodne mleka)                                         *Szpinak 10g.                                                                                *Szynka konserwowa  25g.   Skład: 90% mięsa wieprzowego parzona                                                        * Kawa mleczna 150g.                       (gluten, mleko)                                       Skład: mleko łącznie z laktozą, mleko spożywcze 2%, tłuszczu 150g, kawa zbożowa 2g, cukier 2g.                                                                                                                                          *Herbata z cytryną 150g.                       Skład: herbata czarna 3g, cukier 4g, cytryna 2,5g.                                                             *Papryka czerwona 10g                                              *Jabłko 50g.

K-335 B-11,88 T-9,45 W-58,69

Zupa: Barszcz czerwony z makaronem 250g.                                                              (gluten, seler )                                                           Skład: burak 20g,  marchew 35g,pietruszka korzeń 25g, por 10g,porcja z kurczaka 10g, makaron 20g, śmietana 10% tłuszczu 10g,  pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, nać 1g

 

II DANIE                                                                                         *Pieczeń ze schabu duszone w sosie  90g.                                                                     Skład: mięso wieprzowe 70g,cebula 5g, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, pieczarki.                                                               

*Sałata w sosie jogurtowym 80g.                                                                                 Skład: jogurt naturalny kultury bakterii fermentacji mlekowych.                                                                                                                                                *Ziemniaki gotowane z koperkiem 150g.                    *Kompot gotowany z owoców mieszanych 150g.                                                                                           Skład: owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 4g.                                                                 

 

K-511 B-31,17 T-14,47 W-70,19

*Deser serniczek śmietankowy na słodko                                        z brzoskwiniami 150g                                  (pr. pochodne mleka)              Skład: ser biały mleko łącznie z laktozą 75g, jogurt naturalny mleko łącznie z laktozą 26g, cukier 2g.                               *Herbatka miętowa 150g.               Skład: herbata miętowa  1g, cukier 3g.                  *Biszkopty 10g.                            (gluten, jaja)

K-173,5 B-16,02 T-4,46 W-16,78

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

      Środa

15.05.2024

 

 

* Bułka pszenna 30g                           (gluten, jaja)

* Pieczywo ciemne wieloziarniste   30g   (gluten, jaja)                                      Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.  

* Masło wiejskie 12g                                  Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.                             (pr. pochodne mleka)                                  *Jajko 35g.                                                                               *Rzodkiewka 10g.                                             *Jogurt naturalny z płatkami i żurawina  kukurydzianymi 150g.

Skład: jogurt naturalny, kultury bakterii fermentacji mlekowych )

Skład: grys kukurydziany (gluten) nierafinowany cukier trzcinowy, sól morska.

 *Herbata z cytryną 150g.                Skład: herbata czarna 3g,  cukier 4g, cytryna 2,5g,

*Banan   50g.                                          K-357,3 B-14,53 T11,09 W48,35

 Zupa: Kalafiorowa z ziemniakami 250g.                                                              (gluten, seler, pr. pochodne mleka )                      Skład: kalafior 50g, marchewka 35g, pietruszka korzeń 25g, seler korzeniowy 20g, por 10g, ziemniaki 50g, śmietana 10g tłuszczu.

 

 

II DANIE                                                                        *Kolorowy kociołek  80g                          Skład: mięso łopatka, kiełbasa,  marchewka, seler, papryka czerwona, fasolka                          mąka pszenna 4g, śmietana 18% tłuszczu,  cebula 1g,                                                               *Makaron ciemny pełnoziarnisty 150g.                                        (gluten, jaja)                                                            Skład: mąka pszenna, jaja kurze całe.                                 *Ogórek kwaszony 10g.                                                                       *Kompot gotowany z owoców mieszanych 150g.

Skład: owoce 15g, cytryna 2,5g, cukier 4g.

  

 

T-590,8 B-19,46 T-8,28 W-67,2

 

 

*Ryż zapiekany z jabłkiem 200g.                                         Skład: mleko spożywcze 150g, ryż biały 20g, jabłko 30g.   

*Herbata owocowa   150g.                                         Skład: herbata  owocowa 3g, cukier 5g.                

            

 

K-194 B-8,33 T-4,22 W-31,88                                         

  Czwartek

16.05.2024

 

 

*Pieczywo jasne 30g.                  (gluten, jaja)

* Pieczywo ciemne wieloziarniste  30g (gluten, jaja)                            Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.  

* Masło wiejskie 4g                                (pr. pochodne mleka)                                  Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.                            

*Parówka na ciepło delikatesowa Sokołów 50g.                                        Skład: mięso wieprzowy 90%

*Kawa mleczna 150g                          (gluten, mleko)                                       Skład: mleko łącznie z laktozą,  mleko spożywcze 2%, tłuszczu 150g,kawa zbożowa 2g, cukier 4g.                                                                                                                  

*Herbata z cytryną 150g.                       Skład: herbata czarna 3g, cukier 4g, cytryna 2,5g 

*Pomidor 10g.                                                                                                    *Jabłko 50g.

                                                                                                                               

 K-398 B-13,90 T-18,95 W58,69             

Zupa: Kapuśniak z ziemniakami    250g.                                          (gluten, seler, pr. pochodne mleka)                       Skład: ziemniaki 50g, kapusta kwaszona 50g,  marchew 35g, pietruszka korzeń 25g,seler korzeń 25g,por 10g,  porcja z kurczaka 10g,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, nać .

 

                                

II DANIE

*Naleśnik z serkiem śmietankowym smażony  150g                                                       (gluten, jaja, pr. pochodne mleka)                                                                        Skład: ser biały śmietankowy mleko łącznie z laktozą mleko spożywcze 2%, tłuszczu 75g, mąka pszenna 35g,  jaja całe kurze 12g, cukier 2g,  olej rzepakowy 5g, 

*Brzoskwinia 30g.

*Kompot gotowany z owoców mieszanych   150g.                                                               Skład: owoce 15g, cytryna 2,5g,  cukier 4g.

 

K-542 B-26,64 T-21,67 W-64,81

 

*Pieczywo jasne 60g (gluten, jaja)                                              Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.  

*Masłem wiejskim 4g                                    (pr. pochodne mleka)                Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.                            

*Pasta z fileta rybnego                  w pomidorach  25g.                       Skład: ryba filet w pomidorach 40%, jaja ,olej rzepakowy, gorczyca, sól, pomidor.                                             *Herbata z cytryną 150g Skład: herbata czarna 3g, cukier 4g, cytryna 2,5g     

*Pomarańcza 30g

 

K-315  B-13,66 T-15,93                 W-60,37                                                     

 

 

      Piątek

17.05.2024

 

 

 

* Angielka 30g                                          (gluten, jaja)

* Pieczywo ciemne  30g                      (gluten, jaja)                                         

Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, kwas naturalny, sezam.  

* Masło wiejskie 4g                                (pr. pochodne mleka)                          Skład: śmietana pasteryzowana, aromat nat. maślany.                                              *Serkiem Almette  25g                                 (pr. pochodne mleka)                            Skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku,

*Powidła śliwkowe 20g                    Skład: śliwka węgierka, cukier.

*Zupa mleczna płatki owsiane  górskie 150g.                                         (gluten, mleko)                                 Skład: mleko łącznie z laktozą, mleko spożywcze 2%, tłuszczu 150g,  płatki wsiane 14g,cukier 4g.                                                               *Herbata z cytryną 150g.               

Skład: herbata czarna 3g,  cukier 4g, cytryna 2,5g,

*Marchewka do chrupania 10g.

*Banan 50g                                                       K-298 B-15,30 T-11,6 W-35,30  

Zupa: Krem jarzynowy z groszkiem ptysiowym 250g.  (seler, gluten)                                                           Skład: marchew 25g, pietruszka korzeń 10g, seler korzeniowy 20g, por 10g, porcja z

kurczaka 10g, ziele angielskie, liść laurowy, sól,

 

 

 

II DANIE

*Ryba z pieca (Dorsz) kotleciki  80g.                               (gluten, jaja)                                                             Skład: ryba (Dorsz) 70g, jaja całe kurze 10g, cukinia, olej rzepakowy 5g, cytryna 1g, bułka tarta 10g,

*Surówka z kapusty kwaszonej  80g.                    Skład: kapusta  kwaszona 60g, marchewka 10g, cukier 1g, olej rzepakowy 2g.

*Ziemniaki gotowane z koperkiem  150g.                                      

* Kompot gotowany z owoców mieszany  150g.                                                                                    Skład: owoce 15g,  cytryna 2,5g, cukier 4g

 

 

K-610,9 B-18,56 T-15,75 W-88,61

 *Ciasto biszkopt z jabłkiem  wypiek własny 50g.                            Skład: mąka pszenna 22g, jaja całe kurze 22g, cukier 6g, jabłka 25g.

*Kakao 150g

Skład: mleko spożywcze 2% tłuszczu 150g, kakao 16,5%-2g,cukier 4g.

 

K-296 B-23,78 T-5,76                        W-51,33

             

 

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)  Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przybliżeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.